Astrologia

Astrologia on tähdistä ennustamista

Astrologia kertoo erilaisten taivaankappaleiden vaikutuksesta ihmisten kohtaloon ja ihmissuhteisiin. Useampi henkilö tutustuu astrologiaan ja sen vaikutuksiin horoskooppien ansiosta, sillä useimmissa aikakauslehdissä on jo pitkään ollut tarjolla oma horoskooppi tulevine ennusteineen jokaisen astrologian ystävän iloksi. Astrologiaa eli tähdistä ennustamista kuvaavat myös lähes kaikkien ihmisten tuntemat horoskoopit. Horoskoopeilla tarkoitetaan astrologista tähtikarttaa, jossa planeettojen, kuun ja auringon sijainnit suhteessa eläinradan merkkeihin ovat tarkoin esillä.

Astrologian kehitys

Tähdistä ennustaminen eli astrologia kehittyi Babylonian Mesopotamiassa noin 4000–2000 ennen ajanlaskun alkua. Etelä-Irakissa asuneet sumerilaiset olivat tunnettuja kiinnostuksestaan astrologiaan ja erityiseen tähtien palvontaan. Taivaankappaleita pidettiin jumalina, jotka vaikuttivat moniin maanpäällisiin tapahtumiin. Erityisesti papit ja tähdistäennustajat olivat tarkoin perillä tähtien liikkeistä. Kristityt eivät aina hyväksyneet astrologista ajattelua, vaan sitä pidettiin yleisesti paholaiselta tulleena, jopa vaarallisena harhaoppina.

Kristinuskon vallitessa astrologian suosio väheni Rooman valtakunnan luhistuttua 400-luvulla. Kiinnostus astrologiaan ja astrologinen tieto olivat suuressa arvossa erityisesti persialaisten ja intialaisten kulttuureissa, joissa se on tunnettua yhä nykyään. Eurooppalaiset korkeammin koulutetut henkilöt kiinnostuivat astrologiasta vasta 1000-luvulla perehtyessään muinaisiin arabialaisiin ja kreikkalaisiin tutkimuksiin. Tähtitieteilijä Johannes Kepler oli kuuluisa astrologiaan liittyvistä tutkimuksistaan, joissa hän vertasi astrologian lakeja matematiikkaan. Nikolaus Kopernikus ja Galileo Galilei olivat niin ikään astrologiaan perehtyneitä tähtitieteilijöitä.

Kulttuuri ja astrologia

Kaikilla kulttuureilla on ollut omat astrologiset tapansa ja kiinnostuksen kohteensa. Perinteitä on tarkkaan vaalittu erilaisten astrologisten järjestelmien avulla. Käytännössä astrologiasta kiinnostuneita henkilöitä on ollut kaikkina aikakausina, varsinkin sen jälkeen, kun astrologiaa alettiin tuntea myös maallikoiden keskuudessa.

Länsimainen astrologia

Astrologia on nykyään kaikkein suosituinta ja tunnetuinta länsimaissa. Länsimainen astrologia tarkoittaa Amerikassa, Australiassa ja Euroopassa yleisintä astrologiaa, joka tunnettiin Kreikassa jo ajanlaskun alkuaikoina. Länsimaista astrologiaa kutsutaan myös hellenistisen ajan astrologiaksi.

Intialainen astrologia

Intialainen ja länsimainen astrologia ovat erkautuneet noin 2000 vuotta sitten. Intiassa astrologiaa ovat harjoittaneet erityisesti papistoon kuuluvat henkilöt, joita pidetään pyhinä tavalliseen kansaan verrattuna. Intialaisessa astrologiassa tähtien aseman muuttuminen otetaan aina myös tarkasti huomioon.

Kiinalainen astrologia

Kiina on valtiona aina halunnut erottua positiivisesti muista valtioista. Kiinalaisen astrologisen ajattelun on katsottu kehittyneen täysin erillään muihin kulttuureihin ja uskomuksiin verrattuna. Kiinassa astrologia halutaan yleisesti yhdistää muihin terveyttä ja hyvää oloa tuoviin asioihin, kuten akupunktioon ja fengshuihin. Kiinalaisessa horoskoopissa ovat edustettuina vuosieläimet, joita ovat rotta, hevonen, härkä, tiikeri, koira, sika, kukko, lammas, käärme lohikäärme, jänis, tiikeri sekä apina.

Astrologinen tähtikartta

Astrologisen tähtikartan tehtävänä on tarjota ihmisille aurinkokunnassa sijaitsevien laskennallisten pisteiden ja planeettojen sijainti niille kuuluvine merkkeineen tarkasteltuna tiettynä ajankohtana eri puolilta maapalloa katsottuna. Astrologiseen karttaan on merkitty kaikki eläinrataan kuuluvat merkit ja huoneet. Karttaan kuuluvat myös aurinko ja kuu sekä tunnetut planeetat suuremmasta pienempään, eli Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus.

Tärkeänä tekijänä tähtikartassa pidetään myös sitä, missä huoneessa ja merkissä kulloinkin jokin planeetta, aurinko ja kuu ovat kyseisellä hetkellä. Tunnettua on, että taivaankappaleet muodostavat erilaisia aspekteja eli kulmia keskenään, samaan tapaan kuin taitava puuseppä tekee puusta kaikkea kaunista ja hyödyllistä erillisten piirustusten mukaan. Avaruus on monipuolinen ja kattava, niin on myös laadukas puutarvikeliike, kuten byggmax joka tarjoaa materiaalin lahjakkaalle puusepälle kaikkeen sisä- ja ulkorakentamiseen.

Astrologinen tähtikartta muodostuu jokaiselle henkilölle hänen syntymänsä hetkellä. Kyseinen kartta sisältää tietoa henkilön luonteesta ja hänen vahvuuksistaan, omasta tähtimerkistään sekä koko aurinkokuntaan kuuluvien planeettojen suhteista ja niiden sijainnista henkilön syntymähetkellä.

mh-purity-lite