Aurinkokeskeinen maailmankuva mytologioiden perustana

Useimpien muinaisten kulttuurien mytologiat perustuvat aurinkokeskeiseen maailmankuvaan, jossa Aurinko kuvattiin jumaltarustojen keskeisimpänä hahmona. Sekä länsimaisessa että maailmanuskontojen myyteissä ja mytologioissa Auringolla on keskeinen asema luomisen perustana, eikä mikään ihme, sillä nykytiede tukee tätä näkökulmaa.

Ennen tieteen luomaa käsitystä Auringosta ja sen merkitystä planeettamme ekosysteemille, Aurinkoa pidettiin jumalana. Kreikkalaisessa tarustossa Aurinkoon liitettiin Apollo, kun taas roomalaisessa kulttuurissa sama asema oli vähemmän tunnetulla Sol Invictus -nimisellä jumalalla. Myös muinaiset egyptiläiset palvoivat Aurinkoa jumalana. Egyptiläisten aurinkojumalan nimi oli Ra, joka hallitsi koko luomakuntaa.

Siinä missä Aurinko usein kuvataan maskuliinisena jumalhahmona, on myös paljon kulttuureita, joissa Aurinko mielletään jumalattareen. Tämä pätee esimerkiksi suomalaiseen muinaisuskontoon, jossa Aurinkoa personifoi Päivätär-niminen jumalatar. Samoin Japanissa tunnetaan Amaterasu-niminen Auringon jumalatar.

Sekä buddhalaisessa että hindulaisessa mytologiassa Auringon jumala on nimeltään Surya. Molemmille maailmanuskonnoille tai filosofioille on tunnusomaista myös se, että niillä on edelleen miljoonia seuraajia ympäri maailman. Nimi Surya esiintyy myös lukuisissa mantroissa tai rukouksissa, joita lauletaan ja lausutaan erilaisissa tilaisuuksissa ja palvontamenoissa.

Auringon merkitystä maapallolle ja koko aurinkokunnalle ei käy kiistäminen, eikä siksi olekaan mikään ihme, että tuo tähdistä kirkkain on inspiroinut tarustoja ja mytologioita kautta aikojen. Joidenkin teorioiden mukaan myös suurimmat monoteistiset maailmanuskonnot, kuten kristinusko, ovat aurinkokeskeisiä, tarkoittaen sitä, että kristittyjen Jumala olisi myös rinnastettavissa Aurinkoon. Tätä teoriaa puoltaa uskontojen ja mytologioiden historia, jonka mukaan kristinusko on kehittynyt alkujaan babylonialaisista ja sumerilaisista uskonnoista.

Auringolla on siis vahva asema sekä astrologiassa, että sitä innoittaneissa mytologioissa. Tämä aurinkokeskeisyys tuskin tulee tulevaisuudessa muuttumaan, ellei mullistavia tieteellisiä löytöjä Auringon merkityksestä aurinkokunnassamme tulla tekemään. Sitä odotellessa voi kuitenkin mietiskellä erilaisten astrologisten järjestelmien eroja vaihtelua kaivatessaan.

mh-purity-lite