Antiikin mytologian vaikutus astrologiassa

Astrologiassa puhutaan planeettojen vaikutuksesta ihmisen persoonaan. Tavallaan se on eräänlaista psykologista profilointia. Se miten planeetat vaikuttavat ihmisen elämään ja eri elämäntilanteisiin perustuu siis oikeastaan siihen, miten jonkun tietyn planeetan asemat luovat puitteet tietynlaisille reaktioille eri luonteenpiirteissä.

Ymmärtääkseen astrologiaa, tulee ensin ymmärtää mytologiaa. Antiikin roomalainen ja kreikkalainen mytologia vaikuttavat astrologian tulkintaan enemmän kuin yleisesti ehkä ajatellaan. Etenkin roomalaisen ja kreikkalaisen mytologian jumalhahmot ovat vaikuttaneet planeettojen personifikaatioon, joka puolestaan luo pohjan astrologiselle profiloinnille.

Aurinko planeettojen maskuliininen isähahmo

Aurinkokeskeisyys on nähtävissä lähes kaikkien maailman alkuperäiskulttuurien mytologioissa. Aurinko kuvastaa lempeää ja valoisaa isähahmoa, josta hyvänä esimerkkinä mainittakoon kreikkalaisen mytologian Apollo. Astrologiassa aurinkomerkki tarkoittaa samaa kuin horoskooppimerkki, ja määräytyy syntymäajan ajan mukaan. Astrologinen Aurinko kuvaa ihmisen egoa, eli sitä naamiota jonka puemme yllemme muun maailman kohdatessamme.

Kuu kuvaa intuitiivista ja emotionaalista jumalatarta

Kuu liitetään usein naiseuteen sen alati muuttuvan luonteen vuoksi. Esimerkiksi kuukautiset on nimetty Kuun kierron mukaan. Myös Kuuhun on liitetty aikojen saatossa paljon uskomuksia ja jumalhahmoja. Kreikkalaisessa mytologiassa tärkeimmät Kuuhun liittyvät jumalattaret ovat Artemis ja Selene, kun taas roomalaisessa mytologiassa Kuuta kuvastaa jumalatar Luna. Astrologiassa kuumerkki kuvaa henkilön intuitiivista ja emotionaalista luonnetta. Kuu voidaan myös rinnastaa äitiin ja äitisuhteeseemme.

Jumalten sanansaattaja Merkurius

Vikkeläliikkeinen ja nopealuonteinen Merkurius on planeettana nopea, myös kierrossaan Auringon ympäri. Planeetan sisus on elohopeaa (engl. mercury), joka nestemäisessä muodossa reagoi nopeasti lämpötilojen vaihteluun. Mytologiassa Merkurius ja sen kreikkalainen vastine Hermes olivat jumalten sanansaattajia. Astrologinen Merkurius näin ollen kertoo ihmisen luontaisesta taavasta ajatella ja kommunikoida ajatuksensa maailmalle.

Rakkauden planeetta Venus

Venus on aurinkokuntamme yksi tunnetuimmista ja suosituimmista planeetoista, sen rakkauteen ja romantiikkaan liitettyjen symbolisten merkitysten myötä. Nuo uskomukset juontavat juurensa antiikin ajalta, ja ovat pysyneet romantikkojen ansiosta läsnä länsimaisessa kulttuurissa kautta aikojen. Taidetta ja harmoniaa rakastavan sensuellin – ja jopa eroottisen – Venuksen temperamentti tulee esiin mustasukkaisuuden nostaessa päätään. Astrologinen Venus kuvaa ihmisen romanttisia suhteita ja kiintymystyyliä.

Sotaisa ja maskuliininen Mars

Punainen planeetta Mars tunnetaan roomalaisessa mytologiassa sodan jumalana. Kreikkalaisessa mytologiassa puolestaan Marsia edustaa Ares. Astrologinen Mars on feminiinisen ja harmonisen Venuksen vastakohta, kuvastaen aggressiivista ja maskuliinista itsevarmuutta. Mars kuvaa sisäistä voimaa, motivaatiota, sitä miten ilmaisemme vihaamme, sekä myös seksuaalisuutta.

Filosofinen opettaja Jupiter

Aurinkokuntamme suurin planeetta on Jupiter, jota kreikkalaisessa mytologiassa edustaa Zeus. Jupiteria pidetään siis jumalten kuninkaana, joka voitti ankaran isänsä Saturnuksen, joka pelkäsi lastensa ylivaltaa ja yritti syödä ne. Astrologiassa Jupiter edustaa viisasta ja filosofista opettajaa. Jupiter ilmentää onnea, vaurautta ja etiikkaa.

Ankara opettaja Saturnus

Saturnus tunnetaan mytologiassa vanhana jumalten kuninkaana, jonka pelot ajoivat hänet tuhoamaan lapsensa kunnes lopulta hänen poikansa Jupiter voitti hänet. Saturnus edustaa elämän tärkeimpiä opetuksia, jotka hyvin sisäistettynä voivat tuoda mukanaan runsaita palkkioita. Astrologinen Saturnus kertoo motivaatioista ja kunnianhimosta, mutta myös rajoista ja rajoitteista.

Epäsovinnainen Uranus

Kreikkalaisen mytologian Uranus oli isähahmo ja Gaian, äitimaan mies. Astrologiassa Uranus kuvastaa vapautta, sekä ihmisen tapoja löytää ratkaisuja totutuista tavoista poiketen. Tilanteesta riippuen Uranus voikin edustaa joko vapautta rakastavaa kapinaa, tai erikoisia mutta toimivia ratkaisuja löytäviä neronleimauksia.

Fantasiamaailman valtias Neptunus

Neptunus, meren jumala, kuvastaa astrologiassa unia ja fantasioita. Neptunus voi johtaa harhaan ja luoda illuusioita, mutta myös olla suunnaton luovuuden lähde.

Muutosten planeetta Pluto

Pluto oli roomalaisen mytologian Tuonelan valtias. Astrologiassa Pluto edustaa voimattomuutta, hallitsemattomien voimien tuomia muutoksia, sekä niitä elämän osa-alueita, joissa haluamme voimautua.

mh-purity-lite