New reviews on The Border

Read what desibeli.net and metallimusiikki.net wrote about The Border!

Crimson Sun: The Border

Crimson Sun on tuttu nimi jo vuosien takaa ja ryhmän viisi vuotta sitten julkaistu Tears of the Dawn vihjaili uuden uljaan alun siintävän jo horisontissa. Lopulta otti kuitenkin viisi vuotta, ennen kuin kiekko sai jatkoa ja siinä välissä kokoonpanokin on mennyt osin uusiksi. Tyylinä on kuitenkin pysynyt melodinen tuhti metalli ja uuden vokalistin kera Crimson Sun on jälleen valmis loikkaamaan eteenpäin.

Neljän raidan mittainen The Border pitää vauhtia yllä ja vaikka biisien keskimitta painuu lähelle neljää minuuttia, on slovaria tai ylikiemuraisia kuvioita turha odottaa. Suoruus ei toisaalta ole mikään itseisarvo ja matkaa A sekä B –pisteiden välillä ei ylitetä aina suorinta linjaa pitkin, mistä oivin osoitus on toisena soiva ja hiukan kingdomcomemainen Burned Away. Crimson Sun onkin luonut itselleen mielenkiintoisen ja persoonallisen soundin, jossa rytmiryhmän raskas juntta, kitaran kanssa kisaavat koskettimet ja Sinin puhtaat vokaalit ovat tasa-arvoisia tekijöitä. Melodiat on upotettu syvälle kappaleiden rakenteisiin ja riffit syljetään sarjatulimaisina pätkinä, tosin tuota kikkaa olisi kannattanut säästellä jonkin verran.

Jälki on kauttaaltaan hyvää, mutta vastaisuudessa biiseihin olisi hyvä saada luotua vielä rahdun verran lisää tarttuvuutta. Enkä huuda tässä nyt minkään halpojen huudatuskoukkujen perään, vaan enemmänkin nykyisen materiaalin tehokkaampaan hyödyntämiseen, esimerkiksi harkitumman sovitustyön kautta. Crimson Sunilla on käsissään kortit, joilla voi napata itselleen isonkin potin, nyt kaikki on kiinni siitä itsestään.

Mika Roth, desibeli.net

 

Crimson Sun: ”The Border”

 

Tässä on kyseessä jo vuonna 2001 perustetusta bändistä Hamina–Kotka–Kouvola-akselilta. Alun power metal -räpiköinnistä tyyli on muuttunut naislauluvetoiseksi melodiseksi metalliksi. Bändi keikkailee ahkerasti ja tekee jo uusiakin biisejä. Pannaanpa pyörimään!

Arvosteltavaksi päätynyt ”The Border” ilmestyi toukokuussa 20133. Neljän biisin mittainen levy löytyy esimerkiksi Levykauppa Äxästä. Sitä aikaisemmin yhtyeeltä on ilmestynyt kolme demoasteista kiekkoa, joista vanhin on alkuvuodelta 2006.

”The Border” käynnistää paketin varsin voimallisesti, ja hyvinkin raskaasti. Soundit ovat kunnossa ja laulu leijuu mukavasti keitoksen pinnalla. Sävellyksellisesti variaatioita riittää, joten musiikki on kohtuullisen vaihtelevaa — hyvä asia. Perusta, raskaan riffittelyn muodossa, on myös kunnossa. Kertosäkeissä on hyvin melodioita, ja laulaja osoittaa hallitsevansa vahvan laulutyylin.

”Pieces to Count” kuulostaa vaikuttavimmalta biisiltä. Siinä on nopeaa ja vahvaa komppaamista, ja laulajakin pääsee käyttämään sekä korkeaa että matalaa äänialaa. Muutenkin biisi kulkee kuin hirvi. Melodinen kertsikin koukuttaa mukavasti. Kosketinsoittimet kuitenkin jäävät mielestäni levyllä altavastaajan asemaan, joka on valitettavaa. ”The Fire Within” osoittaa myös bändin hallitsevan sävellystyön, kuulostamatta kuitenkaan liian popmaiselta. Muutenkin biisin raskaus on sitä luokkaa, että tuolilta putoaa. Mielestäni parasta tässä levyssä onkin juuri melodian ja lyijynraskaan soitannan symbioosi. Kyllä tässä kuuluu pitkä soittohistoria. Suomeen kyllä mahtuu vielä tällainenkin naisvokaalivetoinen rymyryhmä, varsinkin kun lopputulos on näin makea.

”The Border” -EP:n kappaleet:

  1. The Border
  2. Burned Away
  3. Pieces to Count
  4. The Fire Within

Crimson Sun on:

  • Sini Seppälä (laulu)
  • Miikka Hujanen (kosketinsoittimet)
  • Joni Junnila (kitarat)
  • Jukka Jauhiainen (basso)
  • Antti Rantavuo (rummut)

www.crimsonsun.net
www.soundcloud.com/crimson-sun

Jouni Kautto, metallimusiikki.net